
Hvad sker der, fra du beslutter dig til at købe en bolig, og til du står med nøglen i hånden. Få overblik her.
Få et Boligkøbsbevis
I Danske Bank kan du få et Boligkøbsbevis ganske gratis. Med beviset i hånden ved du, allerede før du har fundet din nye bolig, hvor meget du kan købe bolig for.
Fordele ved et Boligkøbsbevis
Der er flere fordele ved at få lavet et Boligkøbsbevis.
- Du får at vide, hvad du kan købe bolig for.
- Du kan hurtigt give et købstilbud - og måske komme før andre interesserede købere.
- Sælger kan se, at du er en seriøs og solid køber, fordi du er forhåndsgodkendt til finansiering.
- Boligkøbsbeviset er gyldigt i 6 måneder.
Økonomisk overblik, før du køber
Når vi laver et Boligkøbsbevis til dig, regner vi på, hvad du kan købe for, så din økonomi stadig kan løbe rundt. Du får blandt andet svar på følgende.
- Hvor meget kan du låne?
- Hvad er dit månedlige rådighedsbeløb efter købet?
- Hvilke låntyper kan du vælge? Og hvilken finansiering passer til dit behov?
- Hvilke omkostninger skal du betale i forbindelse med købet.
Den forhåndsgodkendelse, som du får med et Boligkøbsbevis, er forudsat, at vi kan godkende salgsprisen på den bolig, du finder.
Få et Boligkøbsbevis
Vi skal se følgende dokumenter for at lave Boligkøbsbeviset.
- Dine tre seneste lønsedler.
- Din årsopgørelse.
- En oversigt over dine faste udgifter.
Skal du købe bolig sammen med en partner, skal du også medbringe dokumenterne for din partner.
Ring til Realkredit Danmark på 70 15 15 16 eller book et møde med Danske Bank for at få et Boligkøbsbevis
Find din nye bolig
Når du har fået dit Boligkøbsbevis, kan du for alvor begynde at lede efter din nye bolig. Du kan f.eks. søge på de mange boligportaler, der findes på nettet, www.home.dk , www.boliga.dk eller www.boligsiden.dk mv.
Er prisen rimelig?
Når du har fundet en bolig, du er interesseret i, bør du nærlæse salgsopstillingen og tilstandsrapporten.
Salgsopstillingen viser fx
- købesum
- månedlig ydelse
- ejerudgifter (fx ejendomsskat)
- anvendelsesudgifter (de udgifter til el, varme og vand, som sælger har haft)
- anslåede udgifter til advokat
- anslåede udgifter til tinglysning af skøde.
Tilstandsrapporten udarbejdes på huse og viser de synlige fejl og mangler, som huset måtte have.
Andre faktorer, der kan påvirke boligens pris, er fx boligens beliggenhed, stand og størrelse. Find ud af, om salgsprisen er rimelig ved at sammenligne med lignende boliger i samme område. Det kan du gøre på mange af nettets boligportaler.
Se boligen
Det kan godt være, at du har brug for at se en bolig flere gange, før du beslutter, om du vil købe den. Tag eventuelt en byggesagkyndig eller en håndværker med.
Skal du sælge?
Når du skal købe bolig, skal du måske også sælge. Kontakt home og få en gratis salgsvurdering.
Få rådgivning af en advokat
Ejendomsmægleren varetager primært sælgers interesser. Derfor er det vigtigt, at du allierer dig med en advokat eller anden rådgiver, som fx kan:
- sikre, at de juridiske forhold i købsaftalen er i orden
- vurdere, om salgsprisen er rimelig
- udfærdige og tinglyse skødet (beviset på, at man ejer boligen)
- rådgive om arveretlige ting i forbindelse med handlen
- rådgive om samejeoverenskomst, hvis du køber boligen sammen med en, du ikke er gift med.
Hænger økonomien sammen?
Når du har fundet en bolig, som er interessant for dig, er det tid til at få de økonomiske detaljer på plads for at finde ud af, om du har råd til lige netop den bolig. Det kan vi hjælpe dig med ved at regne på din og boligens økonomi. Vi kan også hjælpe , når du skal beslutte, hvordan boligkøbet skal finansieres. Vil du fx have lån med fast eller variabel rente, og ønsker du afdragsfrihed i en periode?
Sådan finansieres et boligkøb
Du kan normalt finansiere op til 80 % af boligens købesum med realkreditlån og 15 % med banklån. De sidste 5 % af købesummen + andre omkostninger i forbindelse med købet skal du selv have sparet op. Andre omkostninger kan eksempelvis være tinglysningsafgifter, advokatsalær, skøde, eventuel ejerskifteforsikring og flytteomkostninger.
Skal du vælge fast eller variabel rente?
Du bør vælge fast rente på dit lån, hvis du har det bedst med altid at vide, hvad din rente er. Har du til gengæld økonomi og is nok i maven til at klare udsving i din månedlige ydelse, kan du overveje et lån med variabel rente.
Fordelen ved fast rente er, at du får sikkerhed og stabilitet i din økonomi, fordi du ved, hvad du skal betale i månedlige renter og afdrag. Ulempen kan være, at du ikke får glæde af eventuelle rentefald og dermed en lavere månedlig ydelse.
Fordelen ved variabel rente er, at når markedsrenten er lav, betaler du typisk en lavere månedlig ydelse, end på et fastforrentet lån. Ulempen er, at der er risiko for, at markedet ændrer sig, så renten stiger. Du kender altså ikke din fremtidige ydelse på forhånd.
Ønsker du afdragsfrihed?
Du kan også overveje, om du vil have afdragsfrihed i en del af lånets løbetid, så du i perioder ikke betaler afdrag, men kun renter og bidrag. Fordelen er, at de afdragsfrie perioder kan give luft i din økonomi. Har du fx et banklån ved siden af dit realkreditlån, kan det være en fordel at få afdragsfrihed på realkreditlånet i en periode og bruge det sparede afdrag til at betale mere af på det dyre banklån. På den måde kan du opnå en rentebesparelse. Ulempen ved afdragsfrihed er, at du ikke afdrager på din gæld.
Få et lånetilbud
Vi kan lave et lånetilbud til dig, når vi har fundet frem til, hvordan boligen kan finansieres, så den stemmer overens med både din økonomi og dine ønsker og behov. I lånetilbuddet kan du se alle detaljerne bag vores finansieringsforslag. Det er en god idé, at du læser det grundigt igennem, før du underskriver det, så du er sikker på, at det indeholder det, du forventer.
Lånetilbuddet forudsætter, at boligen er det værd, som den sælges for. Derfor skal boligen vurderes af en vores vurderingskonsulenter, før lånet kan udbetales.
Ring til Realkredit Danmark på 70 15 15 16 eller book et møde for at få et lånetilbud.
Nu kan du handle
Når finansieringen er aftalt - papirerne behøver ikke nødvendigvis at være underskrevet - og du har talt med en advokat, kan du underskrive købsaftalen.
Betal 5 % af købesummen
Når du underskriver købsaftalen, skal du betale ca. 5 % af købesummen. Pengene deponeres hos ejendomsmægleren.
Stil købesumsgaranti for resten af pengene
Resten af købesummen betaler du først til sælgeren på overtagelsesdagen. Men for at sælgeren kan være sikker på, at det sker, skal du via din bank stille en købesumsgaranti.
En købesumsgaranti er et dokument, hvor banken garanterer for, at du kan betale de penge, der skal til. Garantien skal stilles umiddelbart efter, at du har underskrevet købsaftalen.
Husk advokat
Kan du ikke nå at få et møde med en advokat, før du underskriver købsaftalen, bør du altid underskrive aftalen med forbehold for, at din advokat eller lignende rådgiver godkender handlen i sin helhed.
Fortrydelsesret
Du har altid 6 dages lovpligtig fortrydelsesret efter, at aftalen er underskrevet af sælger og dig. Vælger du at benytte dig af fortrydelsesretten, skal du betale 1 % af købesummen til sælger som kompensation.
Få lånet på plads
Når købsaftalen er underskrevet, og vi har vurderet boligens pris, skal du underskrive pantebrevet og andre lånedokumenter.
Overvej kurssikring
Fra du underskriver pantebrevet, til lånet kan udbetales, går der som regel nogle dage med at få pantebrevet tinglyst. I den tid kan kursen eller renten på lånet ændre sig - og dermed kan din kommende husleje ændre sig.
For at undgå at kursen eller renten ændrer sig, skal du overveje at lave en fastkursaftale.
Du kan aldrig tabe penge på at kurssikre - højst gå glip af en gevinst.
Kontakt os på 70 15 15 16 eller book et møde, hvis du ønsker et lånetilbud.
Du får nøglen
På overtagelsesdatoen får du nøglen til boligen. Ekspeditionstiden af hele lånesagen varierer fra sag til sag.
Husk at ændre din forskudsopgørelse
Dine årlige renteudgifter ændrer sig, når du køber bolig. Derfor skal du ændre din forskudsopgørelse hos Skattemyndighederne, så du ikke risikerer en restskat - og så du får glæde af skattefordelene med det samme.
> Ret forskudsopgørelse på skat.dk