Book møde
Beregn

Eje eller leje sommerhus: Hvad er den bedste løsning for dig?

Sommerhussæsonen er over os – også for dig, der måske går med tanker om at købe et. Men er det overhovedet en god ide i det nuværende økonomiske miljø? En ny analyse fra Realkredit Danmark sætter fokus på, om det bedst kan betale sig at eje eller leje et sommerhus.

06 juni - 2023

Er det mest fornuftigt at købe eller leje et sommerhus? Svaret på spørgsmålet afhænger af flere faktorer, som ikke alene kan findes med en lommeregner. Det handler nemlig i høj grad også om at stille sig selv følgende spørgsmål, før du tager beslutningen:

  • Vil du bruge sommerhuset meget eller lidt? 
  • Vil du have mulighed for en spontan tur i sommerhuset og bruge det i weekender? 
  • Er du villig til at leje sommerhuset ud? 
  • Hvor højt vægter du nye feriesteder og udlandsrejser? 

 

Alle disse ting kan nemlig påvirke økonomien i at eje et sommerhus - eller om det bedst kan betale sig at leje. 

”Ønsker du at købe et sommerhus og få mest muligt ud af huset, skal du værdsætte ejerskabet og fleksibilitet højt. Alternativt kan du leje sommerhuset ud i dele af året for at få dækket omkostningerne ved at eje et sommerhus,” fortæller Haris Coric, der er seniorøkonom i Realkredit Danmark. 

Skal vi se på hvad der bedst kan betale sig for dig? 

Book møde     Bliv ringet op

Højt renteniveau giver høje omkostninger for ejere
For det er ikke billigt at eje et sommerhus. I en ny analyse zoomer Realkredit Danmark ind på økonomien i henholdsvis at eje og leje et sommerhus. På grund af de seneste års store stigninger i både sommerhuspriser og renteniveauer, viser undersøgelsen, at man skal leje sommerhuset ud en hel del for at få dækket alle de ekstra omkostninger ved at eje det:

”Vi skal helt tilbage til før finanskrisen for at finde en tid, hvor der skulle lige så mange udlejningsuger til for at dække alle omkostningerne. Det siger derfor noget om, at det er blevet dyrere at eje et sommerhus. Men nu handler et sommerhuskøb jo ikke kun om økonomi, og der er andre gode grunde til at mange vælger at købe et sommerhus,” siger Haris Coric, der står bag analysen fra Realkredit Danmark.

Sammenlign dine behov med prisen for at leje
Vælger du at købe et sommerhus, kan du dog dække alle eller nogle af ejeromkostningerne ved at leje sommerhuset ud i nogle uger om året. Og hvis du vil undersøge, om det er en god løsning for dig, kan du bruge udlejningsprisen til at regne på, hvor meget du skal leje dit sommerhus ud – eller om det eventuelt giver mere mening for dig at leje et sommerhus de uger om året, hvor du har behovet.

I analysen bruger Realkredit Danmark en årlig gennemsnitspris på 9.500 kroner for en uges leje af et gennemsnitligt sommerhus på 80 m2 (se finansieringsdetaljer nederst i artiklen). Sådan et sommerhus koster dig godt 91.000 kroner i ejeromkostninger om året, og sammenligner du det tal med lejeprisen, kan du altså leje et sommerhus i godt 9,5 uger om året for de samme penge, som det vil koste dig at eje et sommerhus. Er du mere til et luksussommerhus, kan du leje et til 15.000 kroner om ugen i seks uger.

Hvis du vil købe et sommerhus, kan du også hurtigt regne ud, hvor meget du skal leje det ud for at dække ejer-omkostningerne. Her skal du dog fratrække den andel af lejeprisen, der går til udlejningsbureauet, som typisk tager mellem 25 og 40 procent. I analysens regnestykke går 35 procent til et udlejningsbureau, og så bliver facit, at du skal udleje dit sommerhus 16-17 uger om året for at dække de cirka 91.000 kroner.

Lånefinansieringen påvirker økonomien
I analysens regneeksempel er sommerhuset finansieret 100 % med et 1-årigt FlexLån®. Men hvis renten ændrer sig på F1-lånet, gør regnestykket det også, påpeger Haris Coric:

”Vælger du det 1-årige afdragsfrie FlexLån®, skal du være klar over, at yderligere rentestigninger vil øge omkostningerne og kræve en længere udlejningssæson for at dække omkostningerne. Omvendt vil en lavere rente kræve mindre udlejning,” siger han.

Hvad koster det at låne? Beregn lån tilsommerhus

 

Flittig udlejning sænker nytteværdien
Inden du begynder at leje sommerhuset ud, bør du dog være opmærksom på de konsekvenser, som hyppig udlejning kan have på husets stand og din egen mulighed for at bruge sommerhuset ofte og med høj fleksibilitet, fortæller Haris Coric. 

”Samlet set viser vores beregning, at du bør lægge stor vægt på nytteværdien, hvis du køber et sommerhus til personligt brug. Lejer du sommerhuset ud for at dække en stor del af omkostningerne, har du naturligvis mindre mulighed for selv at få glæde af sommerhuset i store dele af højsæsonen,” siger han.

En mellemvej kan naturligvis være kun at leje sommerhuset ud for at dække nogle af omkostningerne og ikke dem alle. Og så er vi tilbage, hvor vi startede: At det kræver mere end en lommeregner at finde regnestykkets facit.

Sådan er sommerhuskøbet beregnet i analysen
Analysen tager udgangspunkt i et gennemsnitligt sommerhus på 80 m2, der koster 1,64 millioner kroner og er 100 % finansieret af et realkreditlån med afdragsfrihed. Normalt kan man maksimalt finansiere 75 % af et sommerhus med realkreditlån, men de 100 % finansiering er muligt, hvis finansieringen sker via lån i ens primære boligs friværdi.

Meget afhænger naturligvis af, hvilket lån du finansierer sommerhuset med. Med et F1-lån ser beregningen således ud: 

Eksemplet viser et gennemsnitligt sommerhus på 80 m2, der koster 1,64 millioner kroner og er 100 % finansieret af et realkreditlån med afdragsfrihed. Normalt kan man maksimalt finansiere 75 % af et sommerhus med realkreditlån, men de 100 % finansiering er muligt, hvis finansieringen sker via lån i ens primære boligs friværdi. Med et F1-lån ser beregningen således ud: 

Den månedlige udgift bliver altså med denne finansiering 7.596 kroner – og godt 91.000 kroner på et år. Det er dog værd at bemærke, at du med et 1-årigt FlexLån® naturligvis bliver følsom overfor rentestigninger. Det kan du komme udenom ved at vælge et lån med fast rente, men det vil fra starten af have en højere ydelse end F1-lånet. 

Læs hele analysen
Hvis du henter analysen, får du blandt andet et regneeksempel med en finansiering med et lån med fast rente, og du kan læse mere om udlejningsreglerne og beskatningen af lejeindtægter. Du får også et historisk tilbageblik på, hvordan økonomien i at eje et sommerhus har udviklet sig gennem årene. 
Hent hele analysen her 

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få klare anbefalinger. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend.

Se, hvad du får hos os

Hvad koster det at låne til din bolig?

Regn på dit lån og få en vejledende beregning. Eller tal med os, hvis du vil have en personlig beregning. Book møde eller ring på 70 15 15 16

Book møde   Bliv ringet op