Book møde
Beregn

Boligejerne er godt polstrede til rentehop

Der har været fart på renterne siden 2022. Og de mange boligejere, der snart skal rentetilpasse deres FlexLån®, kan se frem til en noget højere rente på deres realkreditlån end tidligere. Men faktisk er de fleste boligejere godt polstrede til de højere renter, viser en ny gennemgang af Realkredit Danmarks udlån. 

19 september - 2023

De samlede rentebetalinger er i øjeblikket på det højeste niveau siden 2012 – og snart skal boligejere og virksomheder med FlexLån® refinansiere lån for omkring 285 mia. kroner. En stor del af de låntagere kommer fra F3-lån med negativ rente og F5-lån med en rente ikke langt fra 0 %. De får nu en ny rente på 3-4 procent. Spørgsmålet er, hvordan de høje renter kommer til at ramme boligejernes økonomi – især hvis renterne bliver på de aktuelle niveauer i en længere periode. Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, har kigget nærmere i Realkredit Danmarks udlånsportefølje for at finde svaret. 

Vores udlån viser, at boligejerne er særdeles robuste til at modstå de høje renter, fordi boligejerne generelt har en lav belåning i boligen og en stor økonomisk buffer. Og de boligejere, der skal rentetilpasse deres F3- eller F5-lån i 2024, og som derfor står foran et stort rentehop, er faktisk endnu bedre polstret end porteføljen som helhed, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark. 

Boligejere med et afdragsfrit F3-Flexlån® skal for eksempel betale lidt over 2.000 kr. mere om måneden efter skat pr. lånte mio. kr., når de får ny rente på deres lån fra nytår

Se også: Forventning til refinansieringen 1 januar 2024

Mange boligejere har betydelig friværdi 
Boligejernes belåningsgrad – den såkaldte LTV på realkreditlån, hvor gælden i boligen holdes op mod boligens værdi – er en god indikator på, hvordan boligejernes økonomi er rustet til at klare stigende renter. Og her viser Realkredit Danmarks udlån faktisk, at rigtig mange boligejere har en betydelig friværdi i deres bolig og dermed en vis buffer at stå imod med, når renterne stiger. 

7 ud af 10 udlånskroner har en belåning under 60 % af boligens værdi. Den gennemsnitlige LTV for hele vores private udlånsportefølje er i øjeblikket på 50 %. Og kun 5 % af udlånet har i øjeblikket en belåning over 80 %. Det viser altså, at der er en mindre andel af boligejerne, som reelt er overbelånt, siger Christian Hilligsøe Heinig.


Mange boligejere har en relativ lav belåningsgrad i deres bolig

Udover de lave belåningsgrader viser gennemgangen af Realkredit Danmarks udlån også, at boligejerne har penge på kistebunden i form af store likvide reserver, som de kan bruge, hvis arbejdsløsheden pludselig rammer, eller de stigende renter gør det svært at få budgettet til at hænge sammen. 
Også på den front er boligejerne generelt godt polstret. Hele 56 % af vores udlån er dækket af boligejere, der har mere end 250.000 kr. stående på en bankkonto, eller har midlerne placeret i obligationer og aktier. Det kan selvfølgelig diskuteres, hvor stor den privatøkonomiske buffer skal være, men en tommelfingerregel er, at din økonomiske buffer er på ca. 2-3 måneders nettoløn, siger Christian Hilligsøe Heinig. Han opfordrer til, at du selvfølgelig altid søger rådgivning, hvis du er urolig for, hvad de stigende renter vil betyde for dig og din økonomi. 

Har du et lån, der skal rentetilpasses, kan du også læse mere om dine muligheder her 

Læs analysen "Stort hop i husholdningernes rentebetalinger – men stadig stor robusthed hos boligejerne"

Hvad er det rigtige lån for dig?

Vi vil meget gerne hjælpe dig videre. Ring til os på 70 15 16 16 - eller book et møde med en af vores rådgivere.